Spomienky na prešovské korzo

20.09.2013 10:14

Určite si mnohí starší Prešovčania spomenú na pekné nedeľné podvečerné prechádzky po prešovskom korze. Bola to časť Hlavnej ulice na východnej strane, v úseku z juhu od bývalej reštaurácie Verchovina po dnešnú predajňu spolku sv. Vojtecha. Tam sa odohrával nedeľný podvečerný život vtedajšej, prevažne stredoškolskej mládeže a bolo jedno, či bolo leto alebo zima. Chodilo sa vo dvojiciach, alebo trojiciach dookola. Zoznamovali sa tam študenti so študentkami, vznikali tam aj prvé lásky.

Korzovať sa začínalo okolo sedemnástej hodiny a končilo sa o dvadsiatej hodine. Starší a tí, ktorí nebývali v študentských domovoch sa presunuli do Čierneho orla (vtedajší Park kultúry a oddychu), kde sa pravidelne v nedeľu konal tzv. "čaj o piatej". Zo začiatku tam pôsobila hudobná skupina "Relax" pod vedením Mira Michalca. Tancovalo sa na celej ploche parketu. Po boku sály boli rozložené stoličky, kde väčšinou vysedávali počas hudobnej prestávky dievčatá. Predtancovávala tam tanečná skupina pod vedením pána Huťku. Od roku 1964 začala účinkovať hudobná skupina "The Beatmakers" v zložení - gitara Peter Bobák, Dušan Lukáč, basgitara - Miro Tásler a bicie Stano Bobák. Hrali prevažne skladby vtedy veľmi populárnych skupín ako Beatles, Shadows, Rolling Stones, atď.  

Skupina v tomto zložení pôsobila do r. 1968. V roku 1968 dostal Stano Bobák ponuku pôsobiť s juhoslovanskou skupinou, a to spolu so speváčkou Evou Mudrákovou. Stano Bobák pôsobil tiež v bývalom  ZSSR, kde "odohral" 110 vystúpení s veľkým úspechom. Je zaujímavé, že taký uznávaný a hľadaný bubeník nepoznal vôbec noty. V bývalej Juhoslávii pôsobila skupina do roku 1987. Stano Bobák a Eva Mudráková sa potom vrátili do bývalého Československa.

 
Text: Jaroslav Dulina
Foto: archív Stana Bobáka